Kuchnia

Boze Narodzenie

Szybkie pierniczki nadziewane powidlami

2 kg maki pszennej
szczypta soli
340 g cukru
600 g miodu wielokwiatowego
1/4 szklanki mleka
1 1/2 lyzki sody oczyszczonej
1 1/2 lyzki amoniaku
3 opakowania przyprawy do piernika (ok. 60 g)
1/2 lyzeczki cynamonu
szczypta galki muszkatolowej
szczypta imbiru
szczypta swiezo zmielonego pieprzu
lyzka kakao holenderskiego
250 g masla lub margaryny
2 lyzeczki aromatu migdalowego
3 jajka
2-3 zoltka
1-2 sloiczki dobrych powidel

dodatkowo:
lukier
i/lub glazura czekoladowa

Make przesiewamy z przyprawa do piernika i pozostalymi przyprawami. Odstawiamy.
W dosyc duzym garnku laczymy: miod, cukier, maslo/ margaryne. Zagotowujemy, tluszcz powinien sie rozpuscic, odstawiamy do przestygniecia.
W podanej wyzej ilosci mleka rozprowadzamy energicznie sode i amoniak.
Make przesiana z przyprawami ( i polaczona ze sola) wysypujemy na stolnice, okolo 1,5 kg na poczatek.
Robimy w mace ''dolek''. Do dolka wbijamy jajka i zoltka. Dodajemy stopniowo przestudzona mase, nastepnie sode i amoniak rozrobiony w mleku. Wyrabiamy ciasto tak aby bylo gladkie. Ciasto na poczatku sie klei wiec dosypujemy wiecej maki. Idealnie wyrobione ciasto odrywa sie od reki, jest latwe w rozwalkowywaniu. Ciasto juz przygotowane rozwalkowujemy, najlepiej po kawalku. Z rozwalkowanego ciasta wycinamy pierniczki, parami, np. dwa serduszka, dwoch chlopkow, dwie choinki. Na jeden pierniczek wykladamy niewielka ilosc powidel, przykrywamy drugim pierniczkiem (od pary) i delikatnie sklepiamy brzegi, po czym wykladamy na blache, smarujemy rozkloconymi bialkami (jakie pozostana od zoltek), zostaawiamy niewielkie odstepy. Podobnie postepujemy z reszta ciasta. Pieczemy pierniczki w 190 stopniach Celsjusza az beda zlotobrazowe. Studzimy je na kratce. Po wystudzeniu lukrujemy albo pokrywamy polewa czekoladowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation