Kuchnia

picie, przyprawy, ziola, dodatki i spółka

Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem



* 50 dag buraczków,
* 50 dag jabłek kompotowych,
* 40 dag cebuli,
* 2 duże ząbki czosnku,
* 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru,
* 1 łyżeczka sproszkowanej pikantnej papryki,
* kawałek laski (3 - 4 cm) cynamonu,
* 25 dag cukru brązowego,
* 500 ml octu winnego czerwonego

Surówko-sałatka, której przyprawy nadają bardzo interesujący smak...
Etapy przygotowania

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
Obrane jabłka i buraki zetrzeć na dużych otworach tarki do jarzyn.
Wszystkie składniki sosu wrzucić do rondla, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli - na zmniejszonym ogniu - gotować przez 90 minut.
Od czasu do czasu zamieszać, pilnować aby buraczki się nie przypaliły.
Gdy będą już miękkie, przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno zamknąć zakrętkami wcześniej przetartymi alkoholem.
Ostudzić pod kocem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation