Kuchnia

Apetyczne kanapki

Grzanki z pesto bazyliowym, krewetkami i czosnkiem
Składniki, 4 grzanki:

• 4 łyżki zielonego pesto (przepis poniżej)
• 1 łyżka orzeszków pinii
• 4 ogromne krewetki lub 8 średnich *
• 4 połówki chleba opieczonego w tosterze
• 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz









Zielone pesto:

• listki z 1 pęczka bazylii
• 60 g tartego parmezanu
• garść orzeszków pinii (mogą być zrumienione na suchej patelni) + parę do dekoracji
• 1 mały ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
• sól morska do smaku


Przygotowanie:
Przygotować zielone pesto: do pojemnika blendera włożyć wszystkie składniki pesto oprócz soli morskiej. Zmiksować, pozostawiając składniki w malutkich drobinkach. Sól morską dodać do pesto przed samym podaniem lub posypać nią gotowe już kanapki. Na suchej patelni zrumienić orzeszki pinii, odłożyć.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć krewetki i smażyć przez 1,5 minuty z każdej strony (ogromne krewetki), po 1 minucie - średnie krewetki, a różowe smażyć przez pół minuty z każdej strony.
Mniej więcej w połowie smażenia oprószyć krewetki solą morską, następnie dodać plasterki czosnku i zrumienić je.
Pesto rozsmarować na ciepłych grzankach, ułożyć krewetki i plasterki czosnku, posypać orzeszkami pinii. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation