Kuchnia

przepisy

Łatwy przepis na gulasz z grzybami i żurawiną - Wizaz.pl

Gulasz z grzybami i żurawiną

Łatwy przepis na gulasz z grzybami i żurawiną



Składniki (5-6 porcji):

700-800g szynki wieprzowej;
1 duża biała cebula lub por;
garść świeżych lub suszonych borowików i podgrzybków;
garść suszonej żurawiny (np. Bakalland);
garść suszonych jabłek;
olej do smażenia;
sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki mąki.

Wykonanie:

Mięso pokrojone w kostkę oprósz mąką i podsmaż na oleju. Cebulę pokrój w talarki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Przypraw do smaku. Dodaj świeże grzyby lub uprzednio namoczone (jeśli są suszone). Podlej szklanką wody i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Posyp potrawę żurawiną i suszonymi jabłkami i duś przez kolejne kilka minut. Podawaj z kaszą np. pęczakiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation