Historia

zupy

Zupa pieczarkowa
Składniki:

około 1,5 l bulionu warzywnego
około 15 maleńkich pieczarek (lub mniej większych)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 średniej bulwy selera
około 1/4 pora
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 trójkąty topionego serka śmietankowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki

Pokrojone warzywa (bez ziemniaków i pieczarek) wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

W tym samym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje woda, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.

Gdy warzywa w bulionie zaczną nieco mięknąć, dodajemy pokrojone ziemniaki i zawartość patelni (pieczarki z cebulą i czosnkiem). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zabielamy serkami topionymi (do dużego kubka odlewamy nieco gorącej zupy i rozpuszczamy w niej serki, warto pomóc sobie trzepaczką/rózgą, aby pozbyć się grudek. Dolewamy do zupy). Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki..Składniki:

około 1,5 l bulionu warzywnego
około 15 maleńkich pieczarek (lub mniej większych)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 średniej bulwy selera
około 1/4 pora
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 trójkąty topionego serka śmietankowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki

Pokrojone warzywa (bez ziemniaków i pieczarek) wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

W tym samym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje woda, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.

Gdy warzywa w bulionie zaczną nieco mięknąć, dodajemy pokrojone ziemniaki i zawartość patelni (pieczarki z cebulą i czosnkiem). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zabielamy serkami topionymi (do dużego kubka odlewamy nieco gorącej zupy i rozpuszczamy w niej serki, warto pomóc sobie trzepaczką/rózgą, aby pozbyć się grudek. Dolewamy do zupy). Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation