Kuchnia

ryby

Pstragi pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cytryna

Skladniki na 4 porcje:
4 pstragi swieze lub mrozone (wypatroszone, po ok. 350 g kazdy)
1 peczek swiezego tymianku
3 lyzki oliwy
sol
2 niewoskowane cytryny (najlepiej bio)
4 swieze listki laurowe
8 zabkow czosnku

Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Pstragi opukac w srodku i na zewnatrz (mrozone najpierw rozmrozic), osuszyc papierowym recznikiem. Tymianek oplukac, osuszyc, polowe listkow oderwac od galazek, drobno posiekac.

Posmarowac pstragi w srodku i na zewnatrz oliwa a nastepnie oproszyc ze wszystkich stron sola (rowniez w srodku). Blache do pieczenia wysmarowac oliwa, polozyc pstragi. Do wnetrza kazdej ryby wlozyc galazki tymianku, posypac po wierzchu posiekanym tymiankiem.

Cytryny umyc pod goraca woda, osuszyc, przekroic na pol (koncowki obciac aby cytryny mozna bylo postawic na blasze). Czubkiem noza na kazdej polowce cytryny zrobic naciecie, wlozyc w nia 1 listek laurowy. Czosnek obrac, pokroic w kawalki. Przygowane cytryny i czosnek ulozyc na blasze obok ryb.

Wstawic pstragi do piekarnika. Piec 12-15 min. (ja pieklam ok. 20 min.). Ryby sa gotowe kiedy w najgrubszym miejscu ryby mozna bez problemu oddzielic mieso od osci. Upieczone pstragi podawac z czastkami cytryny i czosnkiem, z ktorym sie piekly (ja podalam dodatkowo kawalki pomidora)*
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation