Kuchnia

kluski , pierogi

Ravioli z nadzieniem szpinakowo-serowym i sosem pomidorowym


Ravioli, czyli włoskie pierożki z nadzieniem: mięsnym, rybnym, serowym, dyniowym, z ziemniaków, dyni, grzybów… a najpopularniejsze to najprawdopodobniej szpinakowo-serowe i od takiego postanowiłam zacząć swoją przygodę z ravioli. W całym przygotowaniu najbardziej podobała mi się praca z maszyną do robienia makaronu. Wszystko poszło gładko, szybko i przyjemnie. Oczywiście nie potrzebujemy jej koniecznie (za pomocą wałka też sobie poradzimy), ale jeśli tylko mamy szanse z niej skorzystać, to polecam! Wracając jednak do samych ravioli… pierożki są pyszne! Doskonałe ciasto, fantastyczne nadzienie i aromatyczny sos pomidorowy. Same atuty! Jedyne to zniechęciłam się formując pierożki, dlatego nie są za piękne, za to smak wynagradza wszystko ;) Gorąco polecam!
składniki na ciasto:

600g mąki
6 jajek lub 12 żółtek (używając samych żółtek ciasto będzie bardziej żółte)

Wysypać mąkę na stolnicę. Zrobić na środku wgłębienie i wbić do niego jajka. Widelcem rozmącić jajka, następnie wymieszać je z jak największą ilością mąki, żeby ciasto jak najmniej kleiło się do rąk. Posypać dłonie mąką i wyrobić ciasto. Prawidłowo zagniecione powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki, by odpoczęło.

składniki na nadzienie szpinakowo-serowe:

400g szpinaku (świeży lub mrożony)
200g ricotty
100g startego parmezanu
masło
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na odrobinie masła odparować mrożony szpinak, posolić i odstawić do ostygnięcia (używając świeżego szpinaku należy go umyć i gotować w osolonej wodzie). Do ostygniętego szpinaku dodać ricottę, starty parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.

składniki na sos pomidorowy:

2 puszki krojonych pomidorów
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
garść liści bazylii
oliwa
sól, pieprz
cukier, ocet winny (ewentualnie)

Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oregano. Dodaj dwie puszki pomidorów. Doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu gotować ok. 20-25minut. Bazylię pokroić w podłużne paski i dorzucić do sosu. Doprawić odrobiną octu i cukru (jeśli pomidory nie są słodkie). Część sosu można dodatkowo zmiksować, by był gładszy.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko na prostokąty za pomocą maszyny lub wałka.

Każdy prostokąt przeciąć wzdłuż na połowę. Formować z farszu kulki i nakładać je na jeden z prostokątów, przykryć drugim prostokątem, zlepić boki, pokroić na kwadraty (zrobiłam 6x6cm, prawidłowo powinno być 3x3cm lub 2x2cm).

Ravioli gotować ok.10min, podajemy gorące polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation