Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zdrowe ciastka zbożowe
Na ok. 16 ciasteczek

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść żurawiny (ja dodałam żurawinę w polewie białej czekoladowej; można użyć samej żurawiny i dodać 2-3 kostki białej czekolady)
garść słonecznika
garść suszonych śliwek
3 łyżki stołowe miodu np. wielokwiatowego
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Składniki suche tj. płatki owsiane, mąka, otręby, rodzynki, posiekane orzechy, posiekane migdały, żurawinę, słonecznik, posiekane suszone śliwki, proszek do pieczenia wymieszać w misce.

W drugim naczyniu zmiksować jajko z mlekiem, miodem i oliwą - następnie dodać po trochu składniki suche i zmiskować mikserem.

Cisteczka nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (papier posmarować łyżką oliwy aby ciasteczka ładnie zdejmowały się po upieczeniu).

Między ciasteczkami robić 2-3 cm odstępy ponieważ ciasteczka urosną :)

Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni ok. 15-20 minut w zależności od wielkości i grubości ciasteczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation