Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pełnoziarnista tarta z kurkami, kurczakiem i kozim serem


Składniki na spód:

250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cukru (na zdjęciu zapomniałam :( )
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki wody

Składniki na wypełnienie:

ok. 2 szklanek wymytych i oczyszczonych kurek (małe zostawiamy w całości, duże można pokroić)
1 średnia pierś z kurczaka
1 cebula pokrojona w kostkę
3-4 małe lub 1-2 duże pomidory
200 g śmietany 12% lub więcej
100 g koziego sera (pokrojonego w kostkę lub startego)
40 g startego parmezanu
posiekany pęczek pietruszki
rozmaryn
sól
pieprz

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min.

Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.)
Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą.
Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.

W tym czasie przygotowujemy wypełnienie.
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy mięso przez 2 minutki podsmażamy mięso. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę. Na tę samą patelnie wrzucamy umyte i oczyszczone kurki i podsmażamy parę minut aż zmiękną. Kurki mogą puścić wodę, ale nie trzeba ich w niej dusić tak długo aż się zredukuje (szkoda czasu, a i tak już po paru minutach będą miękkie) i można ją odlać. Jak już kurki będą miękkie dodajemy pokrojoną cebulę, kurczaka i pietruszkę (troszkę pietruszki warto zostawić do przybrania). Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
W misce mieszamy śmietanę, ser kozi i parmezan. Następnie dodajemy do niej, zawartość patelni, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością rozmarynu.

Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki pomidory i wylewamy przygotowaną masę śmietanowo-kurkową.

Zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni.

Przed podaniem posypujemy jeszcze odłożoną pietruszką.
Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation