Design

Design

Paszteciki krucho-drożdżowe ze szpinakiem, fetą i pestkami


Paszteciki są bardzo proste do zrobienia, to taki rodzaj "wdzięcznego" ciasta - zawsze się udaje, można do woli kombinować z różnymi farszami. Mogą być na słono, jak te z fetą i szpinakiem, albo na słodko - z cynamonem i migdałami, z dżemem z czarnej porzeczki z masa makową. dosłownie co kto lubi. Poniżej przepis podstawowy i kilka ulubionych wypełnień do środka.

400g mąki
150g masła
50g świeżych drożdży
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 całe jaja + 1-2 żółtka (ja używam 2 jajek dwu-żółtkowych)

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj drożdże rozpuszczone w śmietanie z cukrem, potem sól, jajka i żółtka. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na długi placek i grubości ok 0,5cm. Smaruj wybranym farszem i zwijaj w długi rulon, który następnie pokrój ostrym nożem na plastry. Każdy plaster (dość gruby) ustawiaj pionowo na blasze wyłożonej pergaminem i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Tuż przed pieczeniem, posmaruj każdy pasztecik żółtkiem rozmąconym z 3 łyżkami mleka.
Piecz ok. 15-20 min - do zezłocenia. Gorące zdejmuj z blachy i studź na kratce.


Pyszny farsz szpinakowy
Na 2 łyżkach masła podsmaż 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 4-6 posiekanych ząbków czosnku. Dodaj partiami opłukany i posiekany grubo szpinak pozbawiony łodyg - może być też mrożony, ale wtedy preferuję mielony, gdyż w mrożonym w liściach jest dużo grubych łodyg liściowych - mrozony szpinak rozmrażam i odciskam wodę. Wymieszaj i smaż chwilę aż zmięknie i dodaj następną partię szpinaku. Trzeba go chwilę odparować, żeby za mokry nie był (ten mrożony dłużej) i dopraw solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Ma powstać dość gęsta papka. Zdejmij z ognia i przestudź. W tym czasie na suchej patelni upraż na złoto 2 garście pestek dyni, pod koniec wsypując sporą szczyptę chilli. Chłodny szpinak wymieszaj z fetą pokrojoną w kostkę (na paczkę mrożonego szpinaku paczka fety) i uprażonymi pestkami dyni.

Farsz z leśnych grzybów
Na oliwie zeszklij 2-3 drobno posiekane cebule, dodaj świeże lub rozmrożone grzyby - kurki, podgrzybki, borowiki i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, ew rozmarynem. Możesz też dodać wędzony boczek pokrojony w kosteczkę. Gdy farszy wystygnie, wymieszaj go z kremowym serkiem kozim.

Farsz mięsny
Mięso z rosołu (wołowe + kurczak) należy zmielić w maszynce. Dodaj do niego cebulę pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na złoto. Dopraw solą i pieprzem, możesz też doprawić chilli, gałką muszkatołową - wg uznania. Dodaj 2 żółtka i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz jest suchy, możesz dodać 1-2 łyżki rosołu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation