Kuchnia

Przekąski, przystawki

rustykalna kuchnia - cooking at home: Mini Quiche z kurczakiem i fetą


Receptura na 12 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 275g)
1 duży filet z kurczaka (ok 200 - 250 g)
1 opakowanie serka feta (ok 270g)
garść posiekanej natki pietruszki
mała cebula drobno posiekana i zeszklona na odrobinie masła i oliwy
4 duże jajka rozmącone
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
10 dkg startego żółtego sera
świeżo mielony kolorowy lub biały pieprz
oliwa do smażenia

Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy i rozwałkuj na cienki (max. 0,5 cm) placek. Wykrój 12 kółek takiej wielkości, aby pokryły dno i boki do minimum 3/4 wysokości foremek muffinkowych - średnica kółek to ok 8 cm.
Pierś z kurczaka podsmaż na oliwie soląc odrobinę zaledwie, aby mięso nie było jałowe - feta jest słonym serem, więc soli używaj z umiarem. Jeśli lubisz pikantne i ostre potrawy możesz kurczaka doprawić pieprzem według potrzeby i upodobania. Usmażone z obu stron mięso pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Ser feta pokrusz na kurczaka, dodaj posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę i wymieszaj. Tak przygotowany farsz rozłóż równo na 12 foremek wyłożonych ciastem francuskim. Teraz w miseczce rozmąć 4 jajka razem z kwaśną śmietaną. Dodaj starty żółty ser i wymieszaj. Wylej masę jajeczną na farsz. Uderz foremkami o blat, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza. Na wierzchu posyp świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C (395*F) i zapiekaj przez 15 minut. Udekoruj natką pietruszki. Pyszne są ciepłe, ale na zimno też można zjeść zabierając sobie do pracy, a jeśli robisz przyjęcie, to zajrzyj koniecznie do moich innych przekąsek.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation