Kuchnia

Przekąski, przystawki

Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego"

Grzanki śródziemnomorskie

przepis własny
na 4 grzanki
czas przygotowania: 15 min.

Składniki:
4 kromki chleba, np. ciabatty
oliwa
1 cebula pokrojona w półplasterki
1 łagodna chilli, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
sól, suszone oregano
4 plastry żółtego sera lub 80-100 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ma małej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem.
Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż na nich aromatyczne nadzienie. Na wierzchu ułóż plastry sera lub posyp serem startym na grubych oczkach tarki Zapiekaj w piekarniku przez 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation