Kuchnia

Przekąski, przystawki

Nadziewane daktyle z boczkiem
Co kupić
24 migdały
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1/4 łyżeczki cukru
szczypta ostrej papryki w proszku
12 plastrów bekonu Dulano (ok. 130 g)
24 suszone daktyle (bez pestek, ok. 160 g)
papier kuchenny
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 15min
Przygotowanie
Migdały smażymy przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce gorącego oleju. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy. Plastry boczku kroimy na pół.
Do każdego daktyla wkładamy po 1 migdale i owijamy połową plastra boczku. Pozostały olej podgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno.
Wskazówka: podajemy z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np. Barcelino Catalunya, lub z dobrze schłodzonym winem musującym Cava. Przyprawione migdały świetnie pasują również same do czerwonego wina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation