Kuchnia

Desserts

Tarta ze śliwkami


Składniki

Ciasto kruche

150 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
50 g serka śmietankowego twarogowego

Nadzienie

400 g śliwek
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka

3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka masła



Wykonanie

Mąkę przesiewamy, schłodzone masło siekamy i zagniatamy z mąką. W międzyczasie dodajemy serek i formujemy kulę ciasta, którą wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut do temperatury 180º C. Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i kładziemy na gorące ciasto. Podpiekamy kolejne 15 minut. Z cukru, mąki i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy podpieczone śliwki, pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto studzimy na zewnątrz piekarnika. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation