Kuchnia

Wypieki

CAPPUCCINO
Ciasto:

5 jajek
125 g roztopionej gorzkiej czekolady
125 g masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
150 g cukru
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do nasączenia:

duża filiżanka mocnego espresso
3-4 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Kawę zalać łyżką gorącej wody i dokładnie wymieszać. Masło zmiksować na puch. Nie przerywając miksowania dodać ostudzoną czekoladę i kawę, a następnie po jednym żółtku. Białka zachować do ubicia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Formę o wymiarach 23x35 cm wyłożyć papierem, przełożyć masę i piec 30 minut, do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i nasączyć kawą.

Masa cappuccino i bita śmietana na wierzch:

250 g mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%, najlepiej świeżej (nie UHT)
3 łyżeczki żelatyny
80 g kawy cappuccino w proszku
3 łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone wymieszać z 60 g kawy cappuccino, resztę zostawić do posypania na wierzch. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Ciągle miksując wlewać cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Połowę ubitej śmietany połączyć z masą cappuccino przy pomocy rózgi i od razu nałożyć na ciasto. Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę, wyrównać powierzchnię i posypać przez sitko resztą proszku cappuccino.
Ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem pokroić w zgrabną kostkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation