Kuchnia

Do schrupania

Ndunda soso
Ndunda soso czyli kenijski kurczak z warzywami
(około 4 porcje)
4 udka z kurczaka, pozbawione skóry i kości (lub) 4 niewielkie piersi z kurczaka
Na marynatę:
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki tandoori masala lub garam masala (patrz: uwagi techniczne)
1/2 łyżeczki płatków chilli w proszku (opcjonalnie, w zależności od upodobań)
1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
kawałek świeżego imbiru, startego na tarce (około 3-5cm)
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok wyciśnięty z połówki cytryny lub limonki
1 łyżeczka soli morskiej
Do gotowania:
300g pomidorów, pokrojonych w kostkę i podgotowanych (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki czy z kartonu).
150 g szpinaku mrożonego lub 450 g świeżego (patrz: uwagi techniczne)
1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
oliwa, olej lub klarowane masło do smażenia
sól, pieprz do smaku
Do podania:
chleb czapati, naan lub ryż
świeże liście kolendry (opcjonalnie)
pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)

Mięso kroimy na kawałki. W naczyniu mieszamy jogurt naturalny z pozostałymi składnikami marynaty. Wkładamy mięso, delikatnie mieszamy marynatę. Naczynie przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Kiedy marynata jest gotowa, rozgrzewamy olej na patelni. Mięso podsmażamy przez chwilę na dużym ogniu, następnie dodajemy pozostałą marynatę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i szpinak. Gotujemy kolejne 20-25 minut, aż mięso będzie jędrne. Dokładnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.
Podajemy z chlebem czapati, naan lub z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation