Kuchnia

KANAPECZKI

Podawaj na bagietce: pszennej lub razowej. Kanapki udekoruj kaparami.

Z wędzoną makrelą
1 wędzoa makrela
1 czerwona cebula
200 g twarogu
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni

Makrelę bardzo dokładnie obierz ze skóry i ości, rozdrobnij na małe kawałeczki. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekaj (kilka listków pietruszki zostaw do dekoracji). Rozdrobniony widelcem twaróg włóż do miski, dodaj makrelę, cebulę, śmietanę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ugnieć widelcem.
Pastę nakładaj na trójkąciki razowego chleba z dodatkiem ziaren słonecznika. Udekoruj listkami zielonej pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.

Z tuńczykiem
1 puszka tuńczyka w oleju
2 małe szalotki
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
koperek do dekoracji
Posiekaj cebulę, ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka osącz z oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ogórki, cebule, majonez, jogurt i musztardę, dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Pastę nakładaj na krakersy, posyp posiekanym koperkiem.

Z oliwkami i twarożkiem
200 g twarożku śmietankowego
12 zielonych oliwek
1 dymka ze szczypiorkiem
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka kolendry lub rzeżuchy
sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka
Posiekaj cebulę, drobno pokrój szczypior i oliwki, czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj kolendrę lub rzeżuchę. Wszystkie składniki dodaj do twarożku, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką (lub pieprzem cayenne). Pastę nakładaj na małe kawałki pieczywa tostowego. Posyp szczyptą słodkiej papryki.

Z awokado
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
1 szalotka
1 jajko na twardo
200 g twarożku śmietankowego
sól, pieprz, czosnek granulowany
jajko na twardo i listki rukoli do dekoracji
Awokado obierz, wyjmij ze środka pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem i od razu skrop sokiem z cytryny. Jajko na twardo obierz ze skorupki i również rozgnieć widelcem. Szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodaj twarożek śmietankowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Podawaj z ciemnym pieczywem (pumperniklem, chlebem wileńskim lub razowym na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki jajka na twardo i listki rukoli.

Jajeczna ze szczypiorkiem, porem i ogórkiem
5 jajek na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
1 mały por (tylko biała część)
1 mały zielony ogórek
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka masła śmietankowego
sól, pieprz
kapary do dekoracji
Jajka obierz ze skorupek, posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj łyżeczkę miękkiego masła i ugnieć widelcem. Ogórek obierz i i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż na sitko i odciśnij sok. Szczypiorek i por drobno pokrój. Do masy jajecznej dodaj majonez, ogórek, szczypior oraz por, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation