Kuchnia

jablka w potrawach

suflet zimowy

Składniki na 2 porcje:

2 nieduże jabłka+ łyżka soku z cytryny
cynamon
1,5 szklanki mleka 0,5%
2 łyżki ksylitolu lub cukru lub miodu
3 łyżki kaszy manny
1 czubata łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
1 duuuże jajko

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, ulokować w malutkim garnuszku, zalać 3 łyżkami wody, przykryć i dusić 4-5 minut, po czym odkryć pokrywkę i gotować aż woda wyparuje. Duszone jabłuszka obsypać cynamonem i umieścić w 2 kokilkach. W pół szklanki mleka rozpuścić budyń, kaszę i cukier, a pozostałą szklankę zagotować. Kiedy mleko będzie wrzeć wlać kaszkę rozpuszczoną w pół szklanki mleka i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Odstawić z gazu i wmieszać dokładnie jajko w masę, zalać jabłka i zapiekać w 200 stopniach ok. 20 minut do momentu kiedy suflet porządnie wyrośnie i przyrumieni się po bokach.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation