Kuchnia

Kulinaria

Sos beszamelowy bez tajemnic
Składniki (proporcje na 250 ml sosu):
20 g masła
15 g mąki
250 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku


Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, mieszając drewnianą szpatułką, aby się nie zrumieniło. Kuchenkę możemy przykryć folią, w ten sposób unikniemy zatłuszczenia pryskającym masłem.
Dodajemy mąkę. Stale mieszając, smażymy do momentu, aż składniki gładko się połączą i mąka nie będzie wyglądała na surową. Powinno to zająć 5-10 minut.
Mleko podgrzewamy w rondelku i bardzo wąską strużką wlewamy gorące do zasmażki, ubijając intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która nada mu charakterystyczny smak. Pełnię aromatu zapewni gałka świeżo otarta.
Jeśli chcemy, aby sos był idealnie gładki, warto go jeszcze przetrzeć przez gęste sito.
Aby na stygnącym beszamelu nie zrobił się kożuch, smarujemy go kawałkiem masła lub przykrywamy folią spożywczą.
Rady: Beszamel może być podstawą wielu innych sosów. Dodatki: tarty ser, śmietana, zioła lub musztarda sprawią, że nabierze nowego smaku. I powstanie sos: mornay, velouté, musztardowy lub śmietanowy.
Uwaga: Sos łatwo się przypala, dlatego trzeba go robić na malutkim ogniu, stale mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation