Kuchnia

zupy i przekąski

Rożki z fetą, szpinakiem i sosem czosnkowym

Składniki na 12 rożków:

225 g greckiego jogurtu
4 łyżeczki oliwy
1 duża czerwona cebula (posiekana)
1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 łyżeczka ziaren kopry włoskiego
½ łyżeczki płatków chilli (o ile dziecko lubi ostre smaki)
125 g szpinaku
200 g pokruszonej fety
40 g bułki tartej
9 plastrów ciasta filo
Czarny pieprz
½ pęczka posiekanego szczypiorku
Zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Smaż na niej cebulę wraz z przyprawami przez ok. 5 -8 minut, do chwili aż cebula się przyrumieni. Przełóż cebulę do miseczki.

Do dużej miski włóż szpinak, zalej wrzątkiem i zostaw na 2 minuty. Po tym czasie odcedź szpinak i zalej go zimną wodą. Wysusz go jak to tylko możliwe i posiekaj. Do szpinaku dodaj fetę, bułkę tartą i cebulę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 75 g jogurtu i czarny pieprz.

Na blacie rozłóż plaster ciasta. Skrop go oliwą. Na niego połóż jeszcze dwa plastry ciasta, każdy skrop oliwą. Ciasto pokrój w 4 długie pasu. Na rogu każdego ułóż łyżeczkę farszu, złóż w trójkąt. Gotowe rożki posmaruj oliwą i ułóż na blaszce do pieczenia.

Tą samą czynność wykonaj z resztą ciasta i farszu. Każdy trójkąt posyp pieprzem. Piecz ok. 15 – 20 minut do chwili, aż rożki się zarumienią.

Pozostały jogurt wymieszaj z czosnkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation