Kuchnia

Śniadanie

JAJKO W KOSZULCE.


Składniki

2 jajka, najlepiej z wolnego chowu lub ekologiczne
1 łyżeczka białego octu winnego
sól
pieprz
2 kromki chleba
2 plastry szynki, np. parmeńskiej lub innej
natka pietruszki
szczypiorek
4 łyżki sosu holenderskiego

Przygotowanie

Wodę gotujemy w garnku o dość sporej średnicy, aby było wygodnie wbić jajko. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy ocet.
Jajka pojedynczo wbijamy do małej miseczki (jeśli macie wprawę można bezpośrednio do wrzącej wody). Wodę mieszamy raz łyżką, aby powstał delikatny wir i wtedy delikatnie wlewamy nasze jajko, trzymając miseczkę tuż nad wodą. Delikatnie białko przyciągamy bliżej żółtka. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.
Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy jajko i sprawdzamy sprężystość. Lekko naciskamy środek, jeśli czujemy, że jest delikatny i miękki wkładamy jajko jeszcze na chwilkę, jeśli jest bardziej sprężyste, powinno być dobre i ciągle mieć płynne żółtko. Pierwsze jajko możemy potraktować jako próbę :). Ugotowane jajko odkładamy na ręcznik papierowy, aby troszkę odciekło, powinno przypominać kulkę mozzarelli.
W czasie gdy jajko się gotuje, pieczywo wrzucamy do nagrzanego piekarnika lub do tostera. Na grzance układamy plaster szynki, jajko i polewamy 2 łyżkami sosu holenderskiego. Wierzch posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Podajemy natychmiast. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation