Kuchnia

ciastka, ciasteczka

:) Składniki na ciasteczka:
1 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
Skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek masła, zmiękczonego
1/4 szklanki + 2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
1 duże jajko

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij foremki na ok. 16 babeczek.

W średniej misce wymieszaj mąką, proszek i sól. W malej misce ubij śmietanę, mleko, skórkę cytryny i sok aż do połączenia składników.

Masło, miód i cukier dodaj do dużej miski i ubij na puszystą masę. Wbij jajko. Wyłącz mikser i dodaj połowę mąki. Miksuj powoli aż wszystko się połączy. Dodać śmietanową mieszaninę i miksuj dalej. Dodaj pozostałą mąkę i miaszaj aż do połączenia wszystkich składników.

Do foremek wlewaj po 2 1/2 łyżki. Piecz przez ok. 18 min. Babeczki powinny urosnąć do górnej krawędzi. Upieczone wystaw do ostudzenia.

Polewa:
1/2 szklanki wody
2 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki miodu

Wszystkie składniki wymieszaj w rondelku na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia. Wrzącą polewę natychmiast wlej do maszynki zaopatrzonej w stalowe ostrze.
Odstaw polewę do ostygnięcia na 25 min. w odkrytym naczyniu.
Przymocuj pokrywę do naczynia i wymieszaj przez ok 2-3 min aż polewa będzie przejrzysta i blada. Natychmiast polej babeczki polewą i ostudź.

Czekoladowy ''wosk'':
2/3 szklanki półsłodkiej czekolady
pergamin
Puchar wypełniony pokruszonym lodem

Podgrzej czekoladę w mikrofali przez 30 sekund. Uważaj, żeby nie była za gorąca. Przelej czekoladę do czystego naczynia. Odstaw do ostygnięcia lub do chwili az będzie delikatnie ciepła. Ważne aby nie była zbyt gorąca.
Pieczątki umieść w misce z lodem, gdyż dna pieczątek muszą być schłodzone.
Wyłóż blachę pergaminem. Łyżeczką zrób kropki z czekolady na pergaminie. Wyjmij pieczątkę z lodu i delikatnie wciśnij go w kropkę. Pozostaw go wciśniętego na 5 sekund po czym jeszcze raz bardzo delikatnie dociśnij i odłóż.
Aby pieczęć przylegała do cisteczka, przez udekorowaniem jej czekoladą, zrób małą kropkę na środku z miodu, wtedy pieczęć będzie lepiej przylegać. Jeżeli dalej nie wiesz jak to zrobić skorzystaj z filmiku: http://vimeo.com/62312212
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation