Kuchnia

12 Potraw

Moja książka kucharska - bloog.pl


Uszka z grzybami do barszczu

Kto powiedział ,że barszcz z uszkami można jeść tylko w Wigilię?
Tym ,jakże polskim dodatkiem do barszczyku, mogłabym się zajadać bez końca ...każdego dnia.
Polecam, nie tylko od świeta:)
Przepis Macieja Kuronia.




Ciasto:
- 500g mąki
- 1 jajko
- sól
- odrobina gorącej wody
Farsz:
- 100g suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- tarta bułka do zagęszczenia farszu
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 2 godz. Gotujemydo miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.
Po ostudzeniu bardzo drobno siekamy. Bardzo drobno posiekaną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzyby, solimy, pieprzymy.Możemy dodac łyżkę oleju sojowego. Następnie studzimy.
Z mąki, jajka ,soli, odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimu uszka.
Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation