Kuchnia

piekarnia

Codzienne Gotowanie: Chlebek naan




280g mąki przennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka nasion czarnuszki
2 łyżeczki suszonej kolendry
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki klarowanego masła - roztopionego
2 ząbki czosnku

W miseczce dokładnie wymieszać jogurt z drożdżami, odstawić na 15 minut.
W misce wymieszać mąkę z solą, czarnuszką i połową kolendry. Dodać jogurt i roztopione masło, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę, umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 230st C.
Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką i podzielić na trzy równe części i uformować kule. Rozwałkować je na kształt łezki o grubości 5-8mm, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Umieścic rozwałkowane placki w piekarniku i piec przez kilka minut aż urosną, zorbią się puszyste i lekko zbrązowieją na wierzchu. Wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym masłem i natychmiast podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation