Kuchnia

jedzonko

SKŁADNIKI
* 125ml ulubionego jogurtu (u mnie kozi jagodowy - do kupienia w delikatesach Piotr i Paweł)
* 1 jajko, lekko rozbite
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
* 1 bardzo dojrzały banan, rozgnieciony
* 2 łyżki masła orzechowego
* 60g mąki ulubionej mąki (u mnie orkiszowa)
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta sody oczyszczonej
* szczypta soli
* ćwierć łyżki oleju
-
miód tymiankowy, ulubiony dżem, ulubiony jogurt, słodka śmietanka - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wkładamy jogurt, rozbite jajko, ekstrakt, rozgniecionego banana i masło orzechowe i krótko, ale dokładnie mieszamy mikserem lub trzepaczką balonową.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, odrobiną sody i szczyptą soli.
Dodajemy do wymieszanej masy i jeszcze raz krótko mieszamy.
Na samym końcu dodajemy olej i ostatni raz mieszamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i ciepłe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

ŹRÓDŁO: http://ewelina-majdak.przepisy.net/przepisy/14/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation