Kuchnia

Zupy

SZCZAWIOWA

Składniki

320ml lub 290g szczawiu ze słoika (użyłam szczaw firmy Edmal)
5–6 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1,2–1,5l bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
½ szklanki kwaśnej śmietany (np. 18% piątnica)
2–3 jajka
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażamy na oliwie 2 minuty. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy całą pietruszkę i marchew pokrojoną w plasterki.
Całość powinna się gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy szczaw i dalej gotujemy zupę ok. 10–15 minut.
Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation