Design

Design

Lekka zupa krem z dyni

537 g = 75 kcal
100 g = 14 kcal

900 ml wody
500 g dyni
100 g selera
1/2 małej pietruszki
1/2 małej marchwi
1 małą cebula
1 łyżka suszonej bazylii
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki ostrej papryki
100 ml mleka
15 g parmezanu lub innego twardego, włoskiego sera


Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w plastry marchew, pietruszkę oraz seler,
dodajemy sól i gotujemy około 20 minut.

Następnie do garnka dodajemy pokrojoną cebulę oraz kawałki dyni, gotujemy kolejne
15 minut na średnim ogniu.

Gdy dynia będzie już wyraźnie miękka, blendujemy całość, doprawiamy przieprzem,
bazylią i papryką i dokładnie mieszamy.
Na końcu gdy zupa lekko ostygnie, wlewamy mleko, raz jeszcze mieszamy i zupa
jest gotowa do podania - gdy przelejemy ją już do talerzy lub miseczek, posypujemy
po wierzchu odrobiną utartego parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation