Kuchnia

Kuchnia

Pijak Ze smakiem

Spód:
szklanka maku
7 białek
cukier wanilinowy
szklanka cukru
15 dkg wiórków kokosowych,

Krem:
7 żółtek
szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe
2 szkl. mleka
masło

Góra warstwa:
herbatniki lub biszkopty nasączone rumem
polewa
posiekane orzechy
Z białek ubić pianę, dodać cukier oraz cukier waniliowy, ponownie ubić, dodać mak, wiórki i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 180 st. przez ok. 30 min.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowy, dodać budyń i 1/2 szkl. mleka, wymieszać i wlać na gotujące się
pozostałe mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, wystudzić.

Masę połączyć z utartym miękkim masłem, wyłożyć na upieczony i ostudzonym spodzie.

Herbatniki maczać w rumie (najlepiej 80%), ułożyć na cieście, polać polewą, posypać posiekanymi orzechami,
odstawić w chłodne miejsce

Najlepszy jest na drugi dzień!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation