Kuchnia

K-Zupy

K-Cukinia-krem
http://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Zupy/128/Zupa-Krem-z-Cukinii
Dzisiejsza zupa jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich, gdzie często podaję się ją z grzankami, albo chrupiącą szynką parmeńską. Lekka, i kremowa, tak naprawdę to same cukinie zmiksowane z minimalnymi dodatkami, które działają cuda. Latem można ją podawać jako chłodnik, idealna na upały a zimą ciepła doskonale nas rozgrzeje. My nigdy nie obieramy cukinii, bo pod jej skórką znajduje się dużo błonnika, witamin i minerałów. Poza tym taka zupka będzie jeszcze bardziej apetycznie zielona wizualnie...Zapraszamy!

na 3-4 porcje

6 cukinii (1.3 kg)
350ml rosołu (warzywnego lub drobiowego)
50g startego parmezanu
1/2 dużej cebuli
3,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
łyżka masła
liść laurowy
gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
Cebulę, siekamy podsmażamy w dużym garnku na maśle około 3-4 minut, na złoty kolor. Cukinie kroimy w plasterki (2 plasterki można pokroic w kostkę i podsmażyć do dekoracji na patelni), całą resztę dodajemy do podsmażonej cebuli i zalewamy rosołem (cukinia nie będzie całkowicie przykryta ale puści jeszcze sok podczas gotowania a chcemy mięć dość gęsta masę). Dodajemy soli i pieprzu, listek laurowy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu, wyrzucamy listek laurowy, chwilę studzimy tak żeby nie było zbyt gorące i miksujemy blenderem. Dodajemy 3 łyżki jogurtu, parmezan, gałkę muszkatołową i ponownie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy rozlane do miseczek, udekorowane kostkami cukinii i pozostałą łyżką jogurtu, oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaczna ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation