Kuchnia

Desery

Składniki (około 15 porcji):
1 litr mleka
1 szklanka cukru (200g)
3 łyżki kakao
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła (dałam 250g)
herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220g)
garść orzechów włoskich lub migdałów

Sos owocowy:
owoce sezonowe (u mnie truskawki)
trochę cukru do smaku

Przygotowanie:
Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje, dodać mleko z kaszą, szybko mieszając. Gotować przez ok. 3- 4min. (Całość zgęstnieje). Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Ilość herbatników zależy od wielkości formy). Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, kolejno wstawić do lodówki.
Deser jest gotowy po ok. 2godz, ale najlepiej jest go pozostawić na noc w lodówce.
Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation