Kuchnia

tarty

Tarta z budyniem i gruszkami


Przepyszna tarta na kruchym spodzie z gruszkami przykrytymi czekoladowym budyniem, wiórkami czekoladowymi i warstwą delikatnej śmietanki z czekoladową kratką. Polecam w sezonie gruszkowym :)


Składniki na ciasto:

250 g mąki

125 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

Składniki na ciasto zagnieść i uformować gładką kulkę. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) o średnicy 28 cm wysmarować masłem i obsypać mąką i wylepić ciastem dno i brzegi formy. Podziurkować widelcem i piec w 180oC około 25 – 30 minut (do złotego koloru ciasta). Całkowicie wystudzić.



Składniki na nadzienie tarty:

400 ml mleka

1 opakowanie budyniu czekoladowego

4 soczyste, miękkie gruszki

100 g czekolady

odrobina soku z cytryny

Budyń ugotować wg przepisu w 400 ml mleka. Gruszki obrać pokroić w ósemki, delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wyłożyć na ciasto. Owoce przykryć ciepłym budyniem i zostawić do ostygnięcia. Na wierzch zetrzeć 100 g mlecznej czekolady.



Składniki na krem:

200 g śmietany kremówki

200 g serka waniliowego

1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody

2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Następnie stopniowo łyżką dodać serek waniliowy i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i wyłożyć na wierzch budyniu.



Dodatkowo do dekoracji:

30 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów lub mlecznej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i włożyć do foliowego woreczka, odciąć mały rożek i zrobić ozdobną kratę na wierzchu kremu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation