Kuchnia

Wypieki

Żółw kiwi

Składniki biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej

Składniki pianka:
100 g śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej

ponadto: kiwi


Biszkopt:
białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach!

Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.

Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.

Ciasto z kiwi:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem.
Czynność powtórzyć.
Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation