Kuchnia

Jedzonko bezmięsne

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki (porcja na 4-6 osób):

1 kg ziemniaków
ok 500 g boczku wędzonego
1 duża cebula
1 duży brokuł
2 pory (białe części)
4-5 ząbków czosnku
300 ml śmietany 30%
3 jajka
250 g startego żółtego sera
3-4 łyżki masła do smażenia
sól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chilli
masło do wysmarowania naczynia
1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić talarki na osoloną wodę i gotować aż zmiękną (ale uważać żeby się nie rozgotowały). Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.

2. Brokuł podzielić na mniejsze części i obgotować w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Po wyjęciu z wrzątku przełożyć części brokuła do miski z zimną wodą i poczekać kilka minut aż ostygną. Odcedzić.

3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plasterki. Na rozgrzanym maśle, na małym ogniu, udusić cebulę i pora aż zrobią się szkliste, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusić do miękkości.4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 25×20 cm wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation