Kuchnia

Gdy suszy

ICE'ówka

Sposób I
2-3 opakowania cukierków lodowych
0,5 l wódki
szklanka wody


1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką. Cukierasy się kleją do łyżki, co również sprawia problem, ale bądźmy cierpliwi...
2. Powstały syrop studzimy.
3. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę.
4. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :)

Sposób II

1/2 l wody
125 g cukierków Ice Fresh
1/4 l spirytusu
1-2 łyżki syropu blue curacao

Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukierki, cały czas mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Następnie wodę studzimy i dolewamy spirytus. Jeżeli chcemy, aby likier miał lodowo-niebieski odcień, możemy dodać kilka kropelek blue curacao. Przelewamy płyn do butelek i przynajmniej na kilka godzin wkładamy Iceówkę do zamrażarki. Podajemy mocno schłodzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation