Design

Design

Przepis na Rafaello na krakersach
Składniki:

1 litr mleka (u mnie 400 ml mleczka kokosowego i 600 ml mleka)
3 czubate mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 paczka wiórków kokosowych 250 g
250 g masła niesolonego w temp. pokojowej
200 g białej czekolady
2 duże paczki krakersów
Posypka:

5 łyżek wiórek kokosowych
5 łyżek mielonych migdałów
lub

paczka wiórek kokosowych


1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
2. Jedną szklankę mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka dodać mleko rozrobione z mąkami i kilka minut gotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Przestudzić masę.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać.
4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni teflonowej i wystudzonych – lub wiórki kokosowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation