Kuchnia

PRZYSTAWKA

Muffinki Tricolore


Skladniki na 10-12 muffinek:
125 g sera mozzarella
100 g suszonych pomidorow marynowanych w oliwie
1/2 peczka bazylii
250 g maki pszennej
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
sol
pieprz
1 jajko
200 ml maslanki
60 ml oleju
maslo do wysmarowania formy

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Zaglebienia w formie do muffinek wysmarowac maslem.

Mozzarele i suszone pomidory osaczyc na sicie a nastepnie pokroic w drobna kostke. Bazylie umyc, osuszyc, drobno posiekac.

W misce wymieszac make, proszek do pieczenia, sol i pieprz. Dodac pokrojona mozzarelle, pomidory i bazylie.

W drugiej misce rozmacic jajko. Dodac maslanke i olej, dobrze wymieszac a nastepnie dodac do suchych skladnikow. Wszystko razem dokladnie wymieszac.

Gotowe ciasto wykladac porcjami do zaglebien w formie. Piec na srednim poziomie piekarnika przez 20-25 min.

Wyjac blache z piekarnika, muffinki przez 5 min. zostawic w formie a nastepnie wyjac i studzic na kratce. Udekorowac bazylia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation