Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ryż z marchewką.

Składniki:

ilość porcji: 6

200 g (1 szklanka) ryżu basmati
500 ml (2 szklanki) wody
35 g (3/4 szklanki) prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka margaryny
1 cebula, pokrojona w plasterki
1 łyżeczka mielonego imbiru
80 g (3/4 szklanki) startej marchwi
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie: 15 min
| Gotowanie: 20 min

1. Ryż wsypać do średniego rondelka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
2. W międzyczasie zmiksować orzeszki ziemne w blenderze, zmielić w młynku lub rozgnieść w moździerzu i odstawić. Roztopić margarynę w dużej patelni na średnim ogniu i zrumienić na niej cebulę. Dodać imbir i marchew oraz sól do smaku i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać pieprz cayenne i orzeszki ziemne. Gdy ryż się ugotuje, dodać go do masy marchwiowej i wszystko delikatnie wymieszać. Udekorować posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation