Kuchnia

sylwek

Faszerowane cygaretki z łososia (12 cygaretek)

Cygaretki
12-15 plasterków łososia wędzonego
2 opakowania serka Fromello chrzanowego
1/2 pęczka koperku, umytego i posiekanego
5 łyżek posiekanego i umytego szczypiorku
1 limonka, sparzona i wyszorowana
4 suszone pomidory, drobno posiekane
30 g pistacji, rozkruszonych w moździerzu
2 garści rukoli, umytej
niewielka ilość octu balsamicznego
niewielka ilość oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotuj
pędzelek
folię spożywczą
moździerz
rękaw cukierniczy

Przygotowanie
Do miski przekładamy pokruszone pistacje i posiekane suszone pomidory. Dodajemy część posiekanego koperku oraz szczypiorku i chrzanowy serek Fromello. Mieszamy. Dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość skórki z limonki.
Na folii spożywczej rozsypujemy koperek i szczypiorek, układamy po 2 duże plasterki wędzonego łososia. Smarujemy je (za pomocą pędzelka) sokiem z limonki, ponownie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy farsz na łososia, na wierzchu kładziemy kilka listków rukoli. Rolujemy, dobrze skręcamy, zawijamy w folię (powinniśmy otrzymać 6 ruloników), wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Następnie wykładamy na talerz rukolę, polewamy ją octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Cygaretki kroimy po skosie na pół i układamy na talerzu, na koniec polewamy je sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation