Kuchnia

Makarony

Penne z chorizo
Składniki

400 g penne
oliwa
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli bez pestek
20 dag chorizo
1 garść czarnych oliwek
1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
1 pęczek bazylii
ser pecorino
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation