Inne

Hallowen

Składniki na ok. 12 muffinek:

2,5 szklanki mąki
½ do ¾ szklanki cukru (w zależności od upodobań)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jaja
Przygotowanie:

Składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól) wsypać do jednej miski i wymieszać. Składniki mokre (rozp. masło, jogurt, jaja) wrzucić do drugiej miski i połączyć ze sobą. Do babeczek można dodać owoce lub czekoladę w zależności od tego, co lubimy. Owoce kroimy na nieduże kawałki, czekoladę drobno siekamy. Następnie łączymy ze sobą składniki suche z mokrymi mieszając przez chwilę i dorzucamy owoce i/lub czekoladę. Wlewamy na blachę do pieczenia muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 min (do suchego patyczka).

Wystudzone babeczki możemy ozdobić w dowolny sposób. Do tego celu przydadzą się kolorowe żelki, czekoladowe draże, kolorowy lukier (można kupić gotowy), herbatniki, kolorowa polewa (np. truskawkowa). Teraz możemy zrobić zabawnego czekoladowego pająka – posypujemy babeczkę czekoladowymi wiórkami, z czarnych żelek robimy nóżki, a z czekoladowych draży oczy, czerwony cukierek idealnie spełni rolę zabawnego nosa.

Podobnie czynimy dekorując inne babeczki, przy użyciu bitej śmietany lub masy serowej ( np. z serka mascarpone) wyciskamy fale na kształt mózgu, ozdabiamy kolorową polewą, ewentualnie zielonymi żelkami i gotowe.. Możemy również za pomocą roztopionej czekolady i patyczka stworzyć pajęczą sieć. A może Wam przyjdą ciekawsze pomysły do głowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation