Kuchnia

Przepisy na muffinki

Składniki:

Babeczki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

Krem z mascarpone:
200 g mascarpone
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 białko
opcjonalnie aromat cytrynowy lub łyżeczka startej skórki z cytryny
Do dekoracji kilka grubszych plasterków cytryn przeciętych na 4 części.


Wykonanie:

Babeczki:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Włożyć skórkę i sok z cytryny i również wszystko zmiksować. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem oraz śmietanę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.

Krem:
Mascarpone mieszamy z cukrem, łyżeczką mąki, białkiem oraz skórką z cytryny. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut - 1 godzinę, tak aby masa zesztywniała. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do rękawa i dekorujemy babeczki :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation