Kuchnia

kuchenne rewolucje

Efektowne przekąski z ziemniaków i mięsa mielonego

Składniki na 10 porcji:

3 gałązki rozmarynu
100 ziemniaków
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 czerstwa bułeczka
1 cebula
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy
1 łyżka suszonej pietruszki
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
100 g sera feta
50 g majonezu
200 g jogurtu naturalnego
mieszanka ziół do dipów
gruba sól morska
listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

1. Z rozmarynu oberwać listki. Ziemniaki dobrze wymyć i przekroić na połówki. Blachę skropić oliwą, posypać rozmarynem i ułożyć na niej połówki ziemniaków (powierzchnią cięcia do blachy). Piec w 175 st. C przez 40-45 minut.

2. Bułkę namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę. Odciśniętą bułkę, mięso, cebulę, jajko, musztardę, pieprz i sól wyrobić na gładką masę. Uformować ok. 20 kulek i usmażyć je na oleju.

3. Fetę rozkruszyć, wymieszać z majonezem i jogurtem, dodać mieszankę ziół do dipów. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

4. Ziemniaki wyjąć z pieca. Obrócić, posypać grubą solą. Na każdej połówce ułożyć kulkę mięsną, udekorować kleksem sosu i listkiem bazylii. Spiąć szpadką.

Czas przygotowania: 75 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation