Kuchnia

mięsa różne

Eskalopki z sezamem

1 polędwica wieprzowa
3 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
ziarna sezamu do panierowania
olej do smażenia

Przygotowanie:

1
Polędwicę kroimy w 1,5-centrymetrowe plastry. Każdy z nich rozbijamy następnie pięścią (lub bardzo delikatnie tłuczkiem).
2
Olej sezamowy, sos sojowy i miód mieszamy ze sobą dokładnie na jednolitą masę
3
Na patelni rozgrzewamy olej.
4
Plastry polędwicy zanurzamy w zaprawie miodowej, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu (nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, żeby zbyt duża ilość sezamu nie przyklejała się do mięsa).
5
Smażymy z dwóch stron po ok. 1-2 minuty każda. Chodzi o to, aby mięso się ścięło, ale nie straciło soków.
6
Podajemy od razu, np. z ryżem i sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation