Kuchnia
Bożonaredzoniowe łakocie
Świąteczna szynka w cytrusowo-korzennej glazurze - Proste Przepisy
Święta, choinka, prezenty… Jako dziecko czekałam na nie z utęsknieniem. Miały w sobie coś wyjątkowego i magicznego. Miały coś, czego jako dorosła osoba nie potrafię już odnaleźć. Staram się przynajmniej moim dzieciom zapewnić tę magię, by kiedyś miały co wspominać…
A ja w tym roku znów spróbuję odnaleźć w sobie to dziecko, którym byłam. Wcale nie tak łatwo sprostać byciu dorosłym.
Pozostając przy temacie mięs nie można nie wspomnieć o pięknej, błyszczącej szynce, która musi stać się przebojem na świątecznym stole. Wbrew pozorom, przygotowanie jej nie jest takie skomplikowane, na jakie wygląda.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15h
Składniki:
1-1,2kg szynki wieprzowej
500g pomarańczy
100g cytryny
100ml białego wina
120g miodu
9g przyprawy do piernika
15g soli
60ml oleju z pierwszego tłoczenia Kujawski
10g goździków
Zdjęcie - Świąteczna szynka w cytrusowo-korzennej glazurze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie wyszorowałam. Starłam skórkę z jednej, sok wycisnęłam ze wszystkich owoców.
W garnku zagotowałam soki z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Gotowałam 5 minut i odstawiłam do wystudzenia.
Mięso zalałam chłodną marynatą. Zalewając gorącą mięso ścięłoby się, a tego nie chciałam. Wystającą część posmarowałam łyżką oleju, przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin. W tym czasie 3 razy odwracałam mięso, za każdym razem polewając łyżką oleju.
Ostrym nożem nacięłam na zamarynowanym mięsie kratkę. Przełożyłam do naczynia, polałam 1/3 marynaty. Piekłam pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180°C, odkryłam mięso, polałam powstałym podczas pieczenia sosem i piekłam kolejne 30 minut.
Pozostałą marynatę zagotowałam, dodałam resztę miodu i zredukowałam do konsystencji dość gęstego syropu.
Po 30 minutach szynkę wyjęłam i odlałam z dna naczynia sos.
Mięso naszpikowałam goździkami i posmarowałam syropem z marynaty. Zapiec 10-15 minut.
Porady:
Na ok. godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Upiecze się równomiernie, będzie bardziej miękkie i soczyste.
Smacznego!
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