Kuchnia

nalewki

Gruszkówka

Składniki:
2 kg gruszek bardzo aromatycznych, soczystych, dojrzałych
1 litr spirytusu 95% rozcieńczony 220g wody
10 goździków
kawałek cynamonu
600g cukru
40ml winiaku
4ml rumu
3-5g kwasku cytrynowego

Gruszki obrać - ja nie obierałam, usunąć szypułki, pokrajać w kostkę, nie usuwając ziarnek - dla zachowania aromatu.
Pokrajane gruszki umieścić w butli lub w małym gąsiorze, dodać goździki i cynamon, zalać alkoholem, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe na 6 miesięcy.
Po 6 miesiącach zlać płyn znad owoców, gruszki zasypać cukrem i co pewien czas potrząsnąć naczyniem, aby dobrze się rozpuścił.
Gdy to nastąpi, zlać syrop, a gruszki wycisnąć w sokowirówce lub odcisnąć sok przez gęsty płócienny worek, po czym przefiltrować przez bibułę lub flanelę.
Następnie połączyć trzy płyny, dodać 40ml winiaku i 4 ml złocistego rumu oraz rozpuścić w nalewce 3 - 5 g kwasu cytrynowego.
Po wymieszaniu całość ponownie przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek.
Pić co najmniej po pół roku.

Nalewkę gruszkową oziębić przed spożyciem do temperatury 10-12st.C.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation