Kuchnia

kuchnia

Placuszki z cukinia

Składniki:

1 mała cukinia


2 jajka


2 łyżka mąki


pęczek pietruszki


świeżo zmielona sól i pieprz


1 łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:

1.
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórka na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 min.

2.
Odcisnąć cukinie, dodać roztrzepane jajka, oliwę i posiekaną pietruszkę. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać więcej mąki.

3.
Na rozgrzaną teflonową patelnię nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na zloty kolor.

4.
Podawać z sosem (np. z jogurtu greckiego z pietruszką)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation