Kuchnia

gotowanie

Zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami



Składniki:

2 torebki ryżu długoziarnistego
200g mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, starty na tarce
1 młoda cukinia
papryka czerwona, żółta
2 marchewki
sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra w proszku
bulion
olej
żółty ser

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone. Razem dusić. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cukinię, startą na tarce marchewkę, paprykę, pokrojoną w paski i pomidory. Podlać niewielką ilością bulionu (warzywa też puszczą soki, więc nie dodawaj go zbyt dużo,; najwyżej potem znów dolejesz, jeśli warzywa będą twarde, a bulion wyparuje). Dopraw do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ryż, a na niego warstwę mięsno-warzywną. Całość posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 st. ok. 30-40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation