Kuchnia

ciasta

drożdżówki z serem
składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):

500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła

składniki na masę serową:

4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
starta skórka z cytryny, jeśli lubicie

wymieszać mleko, miód i jajko. dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. wyrobić gładkie ciasto. pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

w międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

piec około 10 minut w temperaturze 240ºc, choć można też około 20 minut w 200ºc (sprawdzałam i chyba nawet taka opcja wydaje mi się lepsza).

metoda dla maszynistów:

wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation