Kuchnia

Gotowanie

Składniki (na około 30 małych drożdżówek):
1 cukier waniliowy, 500g mąki tortowej, 40g świeżych drożdży, 10 łyżek cukru, 150g masła, 1/2 szklanki podgrzanego mleka, 2 jajka + 1 żółtko, szczypta soli, 1 opakowanie cynamonu, tłuszcz do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez gęste sitko do dużej miski. Drożdże rozdrobnić i dodać do mleka razem z 1 łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić) i odstawić do "wystartowania" ( drożdże startują, kiedy zaczynają rosnąć ). W mące zrobić dołek i wlać do niego drożdże i 100g roztopionego masła, dodać sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Mieszać drewnianą łyżką, a następnie wyjąć z miski, przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić dłońmi. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypywać po trochu mąki. Gotowe ciasto powinno być jednolite i nie może kleić się do rąk. Kulę ciasta spowrotem przełożyć do miski, przykryć materiałową szmatką lub oblepić folią spożywczą i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce - najlepiej w pobliżu grzejnika ( ciasto musi podwoić swoją objętość ). Blachę natłuścić, podsypać lekko mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni, grzanie góra-dół ( nie na termoobieg ).

Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować prostokąt i rozwałkować go na grubość około 1cm. Pędzelkiem spożywczym rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzegu prostokąta. Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation