Kuchnia
Przez żołądek do serca!
» Ciasta czekoladowe. Make Life Fit
Na fasoli z owocami suszonymi
200 ml puree fasoli czerwonej z puszki
3 jajka
3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
2 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
5 łyżek cukru brązowego
10 suszonych moreli
10 suszonych śliwek wędzonych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Fasole z puszki blendujemy.
Suszone owoce kroimy w paski.
Puree z fasoli, suszone owoce i resztę składników mieszamy. Następnie masę przekładamy do foremki (np. keksówki).
Pieczemy w piekarniku ok. 35 min w 180 st C.
Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
Czekoladowo – otrębowe
paczka otrębów owsianych (250g)
pół szklanki mleka 1,5%
2 jajka (2 białka + 1 żółtko)
2 łyżki Stevi
3 łyżeczki ciemnego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno.
Otręby zmielić w młynku i wymieszać z resztą składników (bez białek). Gdy się połączą – delikatnie wmieszać białka.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st C przez 40-50 min.
Brownie – Zucchini
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stewii lub syropu z agawy
1/4 szklanki przecieru jabłkowego
drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku)
Przygotowanie
Mokre składniki (jajka, sól i przecier jabłkowy) mieszamy w jednej misce, w drugiej mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, sodę, cynamon i substancję słodzącą).
Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się ich. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st C przez 30-40 min. do „surowego patyczka”.
Ciasto wykładamy kiedy ostygnie.
Czekoladowo – bananowe z orzechami.
4 dojrzałe banany
1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szklanki cukru brzozowego lub fruktozy
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
100 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Banany blendujemy.
Jajka, olej, olejek waniliowy i jogurt łączymy i mieszamy. Następnie dodajemy do masy bananowej – mieszamy.
Suche składniki (mąka razowa, płatki owsiane, cukier, kakao, cynamon, soda i posiekane orzechy) mieszamy w osobnej misce.
Wszystkie składniki łączymy (masa bananowa + składniki suche).
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach, ok. 60 min – do „suchego patyczka”.
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